Schválně si tipněte z jakého období se našly první písemné zmínky o malinách? Z dob Antiky!

Sladké a voňavé maliny jsou velmi chutné, ale mají i skvělé antioxidační účinky na náš organismus. Obsahují vitamín B7, C, K a minerály vápník, hořčík, fosfor, draslík a měď. Jsou plné vlákniny a komplexních sacharidů. Mají vysoký podíl antioxidačních látek, které zpomalují stárnutí organismu. 

Věděli jste? Hrnek malin pokryje 50% denní dávky vitamínu C.

malina

Maliny a účinky na zdraví:

  • posilují imunitu
  • podporují metabolismus
  • podporují správnou funkci srdce a nervové soustavy
  • detoxikují organismus
  • regulují hladinu cukru v krvi
  • snižují krevní tlak a hladinu špatného cholesterolu
  • působí proti šerosleposti
  • jsou močopudné
  • posilují vlasy, nehty a kůži
  • působí jako afrodiziakum
  • urychlují hojení
  • působí jako prevence degenerativních onemocnění jako je například Alzheimerova choroba 

Jak maliny konzumovat?

Maliny si vychutnejte nejlépe čerstvé v jejich přirozeném stavu. Díky své sladké chuti se hodí i do nejrůznějších smoothiích nebo ovesných kaší. Nemusíte se bát ani experimentů u slaných pokrmů. Malinami posypte zeleninové saláty nebo je dejte jako ozdobu na pečivo se zeleninovou pomazánkou.

ovoce

Znáte malinový ocet?

Malinový ocet by neměl chybět v žádné kuchyni ani domácí lékárničce. V kuchyni ho můžete použít jako dresing do salátů a v lékárničce ho použít jako kloktadlo při bolestech v krku. Jak si malinový ocet připravíte doma? Jednoduše. Zalijte 500g malin litrem vinného octa a nechte dva týdny odstát. Po dvou týdnech nálev sceďte, přelijte do lahve a můžete používat. 

Maliny v kosmetice

Maliny jsou ceněné i v kosmetickém průmyslu. Ze semínek se vyrábí malinový olej, který je bohatý na vitamín E, esenciální mastné kyseliny a další prospěšné látky. Malinový olej zklidňuje pokožku a je vhodný i na citlivou pleť.